Możesz myśleć, że wiesz wszystko o mikrofale, ale nie jest to prawdą. Mikrofalowa może szybko i zdecydowanie do podgrzewania żywności, ale może to być niebezpieczne. Niektóre produkty mogą go zapalić lub stopić, a resztki obklejające jego wnętrzu będzie tak trudne do usunięcia, które szybko Dorobisz nową kuchenkę mikrofalową niż doczyścisz starą.

Wkładanie owoców w kuchence mikrofalowej nie jest dobrym pomysłem. Na przykład, winogrona i rodzynki wybuchnąć tak poobklejają ścianek kuchenki mikrofalowej, że nie mieć nigdy doczyścić. Ostra suszone papryki w szczególności, jest bardzo niewdzięcznym warzyw do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Kapsaicyna, składnik, który jest odpowiedzialny za ostre papryki paruje pod wpływem mikrofal, a po otwarciu drzwi idzie prosto do naszych oczu, błon śluzowych nosa i gardła.

Jest to bardzo nieprzyjemne doświadczenie, że lepiej jest unikać. Jajka można gotować jajka w mikrofalówce lub nawet uczynić je jajecznicę, ale powinno się to odbywać w odpowiedni sposób. Jeśli umieścisz regularne, surowe lub nawet gotowane jajka w mikrofalówce, jego centrum będzie bardzo gorąca, para wodna nie będzie miał usta i eksploduje jaj. W ten sposób, będzie wyposażona w pracy przez kilka godzin z udziałem skrobanie żółtka i jajka z wnętrzem urządzenia.

Mam nadzieję, że każdy ma świadomość, że metal nie należy umieścić w kuchence mikrofalowej. Nawet niewielka ilość może spowodować wywołanie na jej powierzchni prądu wirowego, iskry zapalnej ogrzanego produktu. To samo odnosi się do folii aluminiowej, która szybko ogniu.