Do przygotowania spaghetti z sosem pieczarkowym potrzebujemy makaronu spaghetti (możemy wybrać pełnoziarnisty, gdyż całe danie jest i tak bardzo kaloryczne), pieczarek, cebuli, śmietany kremówki, mąki, masła, oleju, sera żółtego (może być gouda, lub inny, który łatwo się rozpuści), natki pietruszki, soli, pieprzu, przyprawy jarzynki.

Podstawową rzeczą, którą musimy zrobić to ugotowanie makarony al dente (ma być lekko twardy, w żadnym wypadku go nie rozgotowujemy), następnie przechodzimy do przygotowania sosu.

Około pół kilograma pieczarek obieramy ze skórki, kroimy w paseczki i smażymy na patelni, po czym przekładamy je do większego garnka. Dwie duże cebule siekamy na dość grubą kostkę i również smażymy, po czym przekładamy do garnka, w którym są już pieczarki. Pieczarki i cebulę zalewamy litrem wody, dodajemy sól i pieprz, przyprawę jarzynkę (tu należy bardzo uważać z ilością, gdyż jest ona słona) do smaku i gotujemy około pół godziny. Następnie dolewamy śmietanę (około 300 ml, może być trochę więcej lub mniej) i przechodzimy do robienia zasmażki.

Trzy łyżki mąki rozrabiamy na rozgrzanej patelni z trzema łyżkami masła uważając, żeby masa się nie przypaliła. Następnie zawartość patelni wlewamy do garnka, w którym gotuje się sos i długo mieszamy, żeby cały sos zgęstniał, i żeby nie porobiły się grudki.

Gdy sos ma już właściwą gęstą konsystencję doprawiamy go raz jeszcze do smaku, jeżeli jest to konieczne. Na talerz wykładamy makaron, posypujemy go startym na tarce o grubych oczkach serem, następnie polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Danie jest pyszne, bardzo sycące i świetnie nadaje się na piątkowy obiad u osób, które tego dnia nie jedzą mięsa.